Foto's glas machinaal
Europa (vervolg)
Ook Duitsland heeft zijn katoog, gemaakt in Illmenau, in de jaren 60. In verhouding met de Japanse katoog is deze Duitse variant zeldzaam in Nederland. De knikkers gemaakt in Illmenau hebben ook een typisch kenmerk. In plaats van een rechte, hebben deze knikkers veelal twee gebogen zomen "(" boven en onder de knikker. Verder is het gekleurde binnenste van de knikker, de "Core", veel dikker en breder dan bijv. bij de Japanse variant. Bij de Illmenauer Glasswerken werden de knikkers gemaakt van overgebleven glas dat werd gebruikt om andere voorwerpen te maken. De knikkers kregen daardoor vele gemengde kleuren, zo ook deze "cateyes".
Mijn favoriete machinale knikker: de "German sparkler", ook gemaakt in Illmenau. In Europa vind je ze het meest in Duitsland zelf en in Frankrijk. Je kunt ze vinden in verschillende maten.
Deze knikkers heb ik in Illmenau gekocht, ik heb ze hier in Nederland nog nooit in het "wild" gezien. Deze soort knikkers zijn als laatsten van de band gerold bij de Illmenauer Glasswerken rond 1990. Hierna ging de tent helaas dicht. Ze hebben allemaal dezelfde diameter: 2 cm.
Een "verdwaalde" knikker uit Tjechië, maar gevonden in Nederland. Ook in Tsjechë werden knikkers gemaakt. Dit soort oudere, machinale knikker is zeer zeldzaam en zeker in Nederland. Ze werden gemaakt in een mal, op dezelfde manier zoals men vroeger ook kogels maakte. Deze knikkers worden daarom ook "Bulletmolds" genoemd. Het lijkt wel of de twee helften van de knikkers op elkaar geplakt zijn, dat is echter niet het geval.