Foto's glas machinaal
Azië
Japanse "Transitional". Deze knikkers werden vanaf begin jaren 30 tot eind jaren 50 ook naar Nederland verscheept. Velen zullen deze knikkers nog wel kennen uit hun kinderjaren. De meest voorkomende kleuren zijn: licht- en donkerblauw en licht- en donkerbruin (amber). Ik heb ze ook gevonden in minder voorkomende kleuren: paars, licht- en donkergroen en lichtgeel. De laatste is zeldzaam in Nederland.
Tegenwoordig worden er knikkers verkocht in speelgoedzaken, die veel op deze "Japanners" lijken. Er is echter wel degelijk verschil. Een groot verschil is de zgn "cut off mark", hier te zien op de foto. Bij sommige vroeg machinale knikkers, zoals bij deze, werd het glas tijdens de produktie niet voldoende verhit. Het bleef wat stroperig, gevolg was dat het niet voldoende vloeide om bijv. sporen van het productieproces, zoals bij deze knikkers, te doen verdwijnen. De meeste verzamelaars noemen dit merkje een pontil, hoewel een pontil alleen bij handgemaakt glas voorkomt. De pontil bij deze Japanse knikkers lijkt, met een beetje fantasie, op een spinnetje of een schorpioentje. Daarom wordt de pontil bij deze knikkers ook wel "spiderpontil" genoemd.
Deze knikker komt in verschillende maten in Nederland voor, hoewel de gewone "knikkermaat", 1,6 cm, verreweg het meest voorkomt. De grotere exemplaren, 2,5 cm, zijn veel zeldzamer, terwijl een kleine, zoals hier op de foto, 1,2 cm, bijna nooit wordt gevonden.
Een "Error", zeg maar misbaksel. Errors zijn zeldzaam en zeer gewild bij de verzamelaar. Deze is behalve plat en ovaal, ook voorzien van twee kleuren: lichtblauw en -groen.
Ook uit Japan en uit dezelfde periode, maar nu gemaakt van Opaqueglas, ook wel "melkglas" genoemd. Ook deze knikkers hebben een "spiderpontil".
De meest voorkomende kleur is rood, dan komen blauw, groen en aqua (lichtblauw). De gele is iets zeldzamer.
Het zeldzaamst zijn de licht oranje exemplaren. Deze worden zelden in Nederland gevonden.
Het grote verschil met z'n voorganger: grotere variatie in diameter. De grootste op deze foto is 2,9 cm, de volgende 2,5 cm, dan de gewone diameter, 1,6 cm en een kleine met een diameter van 1,2 cm. De knikkers met een diameter van 2,5 en 1,2 cm zijn verreweg het zeldzaamst.