Spel en Spelen
Knikkeren
Nog steeds wordt er veel geknikkerd door jong en oud. Niet alleen op het schoolplein wordt gestreden, in veel landen zoals Duitsland, de V.S. en Engeland, worden nationale- en internationale knikkerkampioenschappen gehouden voor zowel kinderen als volwassenen.
In Noordeloos, Nederland, organiseert men jaarlijks de nationale knikkerkampioenschappen voor zowel jong als oud. Hier wordt serieus en gedreven geknikkerd om de nationale titel. Het geheel wordt professioneel opgezet met scheidsrechters, een baanveger e.d.
Bij het knikkeren hoort naast de knikkers ook een knikkerzak. Tegenwoordig zijn knikkers en knikkerzak in alle kleuren en opdrukken voor een paar centen te koop. Vroeger was dit echter niet zo. Aan de knikkers en knikkerzak van de kind kon men zien hoe welgesteld de ouders waren. Kinderen van rijke ouders hadden veelal een mooie knikkerzak met daarin veel dure glazen knikkers. Kinderen van wie de ouders alle eindjes aan elkaar moesten knopen, hadden dit zeker niet. Die moesten het doen met de goedkope "kalkedotjes" en een zelfgemaakte- of helemaal geen knikkerzak. Gelukkig is tegenwoordig dit verschil niet meer te zien.
Knikkerspel
Niet weg te denken uit een knikkerverzameling zijn de knikkerspellen. Tegenwoordig wordt er niet meer zoveel mee gespeeld, maar vroeger des te meer. Bij gebrek aan tv en spelcomputer kon je de kinderen hier mooi zoet mee houden. Sommige spelletjes, zoals Solitair, werden ook veel door volwassenen gespeeld.
De knikkerbaan is door de jaren ook altijd een favoriet tijdverdrijf geweest, niet alleen bij jongeren, maar zeker ook bij ouderen. Tegenwoordig worden ze veel zelf gebouwd, de uitdaging is dan om de meest uitgebreide baan te bouwen. Op www.knikkerbaan.nl zie je hier vele voorbeelden van.