Foto's glas machinaal
Europa (vervolg)
Deze knikkers worden "Flames" genoemd, wat een toepasselijke naam is, dacht ik. Ook een oude machinale uit Duitsland. Flames zijn ook in de VS gemaakt, bv door de CAC-compagnie. Er bestaat een discussie, dat de Flames door de Duitsers zouden zijn gekopieerd, terwijl de Duitsers het tegenovergestelde beweren. Het enigste feit tot nu toe is, dat beide, zowel de Amerikaanse als de Duitse, Flames zeer gewild zijn bij verzamelaars. Deze heb ik in Nederland gevonden, waar ze niet zo heel veel voorkomen.
Deze knikker is zeer waarschijnlijk in Duitsland gemaakt. Door de verzamelaars worden ze "eights" of "figure eights" genoemd. Op beide helften van de knikker zit een gekleurde cirkel, als je de knikker in twee helften verdeelt en je legt ze boven elkaar, krijg je het cijfer 8.
Deze, wat latere ( jaren 50-60) knikker, zal door velen herkend worden. Het is de "German wirepull", gemaakt door de firma Hopf und Hopf uit Coburg-Eschbach. Deze knikkers komen in verschilende kleuren en maten voor in Nederland. Soortgelijke knikkers zijn ook gemaakt in de VS en Mexico, maar in Nederland komt vrijwel alleen de Duitse variant voor.
Originele zakjes met Wirepulls van de firma Hopf.
Prijslijst van knikkers uit 1953, deze firma maakte ook knikkers van klei (Ton).